Het L1NWS van dinsdag 24 oktober

© L1
* André Rieu vecht kinderarbeid-boete aan* Venlonaar wil einde aan anonieme graven* Lieke Martens is beste voetbalster van de wereld

André Rieu vecht boete aan wegens kinderarbeid tijdens Vrijthofconcerten

Heeft André Rieu zich willens en wetens schuldig gemaakt aan kinderarbeid? Over die vraag boog de rechter in Roermond zich vandaag. Rieu liet tijdens de Vrijthofconcerten in 2015 laat op de avond een groep Roemeense panfluiters optreden. De arbeidsinspectie legde daarvoor een boete op van 233 duizend euro, die later verlaagd werd tot 116 duizend euro. Maar dat is niet genoeg voor Rieu, hij wil af van de beschuldiging en de boete. (bekijk video)

Eerste CO2 neutrale eieren in Oirlo

Een wereldprimeur uit Oirlo. Vanaf donderdag liggen de eerste CO2 neutrale eieren in de schappen. De eieren komen uit de onlangs aangelegde supermoderne kippenstal in het Noord-Limburgse dorp. Met de bouw van de Kipster, zoals de stal heet, is rekening gehouden met het welzijn van de kippen. En met het milieu. (bekijk video)

Eis: Cel en enkelband voor brievenbuspyromaan

De brievenbuspyromaan uit Maastricht hoeft, als het aan Justitie ligt, niet langer de cel in. De 19-jarige jongen zat al drie maanden vast vanwege een reeks brievenbusbranden in de wijk Heugem. Vandaag diende de rechtszaak tegen hem. (bekijk video)

Venlonaar wil einde aan anonieme graven

Mensen die op kosten van de gemeente begraven worden, moeten óók een naambordje bij het graf krijgen. Dat vindt Venlonaar Martin Sanders die hiervoor een verzoek deed bij het gemeentebestuur. Hij komt hiermee na het overlijden van een vriend. Deze ligt begraven in een naamloos graf. Sanders vindt dat ook mensen zonder geld, niet anoniem begraven mogen liggen. (bekijk video)

Beste voetbalster van de wereld komt uit Limburg

Lieke Martens heeft een uiterst succesvol jaar bekroond met de prijs voor beste speelster van de wereld. Ze werd al Europees voetbalster van het jaar, maakte een droomtransfer naar FC Barcelona en gisteren won ze dus de belangrijkste prijs van het gala: 'FIFA's Best.' (bekijk video)

Dumoulin derde in het WorldTourklassement

Alle wielerwedstrijden op de Worldtour-kalender dit seizoen zijn gereden. En Tom Dumoulin is derde geworden in het WorldTourklassement, wereldwijd het hoogste niveau. De Belg Greg van Avermaet is eerste op de wereldranglijst. Tour en Vuelta-winnaar Chris Froome tweede. Wereldkampioen Sagan eindigt achter Dumoulin op de vierde plek. (bekijk video)

Volleybalster Britt Bongaerts belangrijk bij Bundesliga-club Aken

Volleybalster Britt Bongaerts uit Roermond is op dit moment een van de belangrijkste pijlers van Bundesliga-club Aken. Ze is pas 20 jaar en wordt gezien als een van de grootste volleybaltalenten van het land. Ze viel net af voor de EK-selectie waar oranje uiteindelijk zilver pakte. Maar geduldig wacht ze haar kans af. (bekijk video)