Van Rijn in Roermond: 'Nu luisteren naar Indiëveteranen'

Staatssecretaris Van Rijn tijdens de herdenking in Roermond. © Jean-Pierre Geusens
Staatssecretaris Martin van Rijn heeft zaterdag in Roermond Indiëveteranen opgeroepen hun verhalen te vertellen over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1950.
Van Rijn verwees in zijn toespraak tot veteranen en nabestaanden naar het vier jaar durende vervolgonderzoek dat het kabinet laat instellen naar de bloedige dekolonisatie in die periode, waarbij ruim 6200 Nederlandse militairen omkwamen. Onder de Indonesische strijders en de burgerbevolking vielen vele tienduizenden doden.

Belangrijk
"Ook nu - bijna zeventig jaar later - is het belangrijk te praten over wat er in Nederlands-Indië is gebeurd. Voor uw kinderen en kleinkinderen"', zei hij bij de dertigste herdenking bij het Nationaal Indië-monument.

Bekijk een fotoserie van de herdenking op 1Limburg-Facebook

Ooggetuigen
"Het is belangrijk van ooggetuigen zélf te horen wat zij hebben gezien en meegemaakt", aldus Van Rijn. "Zodat er duidelijkheid ontstaat over wat er in die jaren precies is gebeurd."

Hij zei te beseffen dat een dergelijk onderzoek de pijn van oude wonden kan doen herleven, "maar ook het begrip vergroten van de ongelofelijk moeilijke omstandigheden waaronder vele militairen moesten opereren. Daarom willen we nu het nog kan luisteren naar uw verhalen''.