Hooligans Fortuna-Roda krijgen 'gewoon' straf van rechter

© L1
Zes hooligans die zich misdroegen rond de wedstrijd Fortuna-Roda zijn woensdag veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen.
Ook mogen de relschoppers de komende twee jaar tijdens wedstrijden niet in of rond het stadion van Fortuna komen. Als ze dat wel doen, dan moeten ze de cel in.

Stadionverbod

De politierechter bestrafte de relschoppers, ondanks dat ze eerder al een stadionverbod en geldboete kregen van de KNVB. In december oordeelde dezelfde rechter in de zaak van een andere relschopper nog dat iemand die door de KNVB bestraft is, geen straf van de rechter meer kan krijgen. Tegen dat eerdere vonnis loopt nog een hoger beroep en het lijkt erop dat die uitspraak de prullenbak in kan.

Aanvallen

De relschoppers misdroegen zich voor en tijdens de wedstrijd tegen Roda op 13 september 2014. Ze braken door een hek en vielen stewards en ME’ers aan. Na de rellen werden 29 mensen opgepakt, onder meer op basis van camerabeelden. Op die beelden is duidelijk te zien dat de relschoppers aan hekken rammelen, met riemen zwaaien en uithalen naar suppoosten en agenten. Ze gedroegen zich als beesten, zo zei de officier van justitie.

Onherkenbaar

Robin O. uit Zonhoven was volgens justitie één van de hoofdverdachten. Hij droeg tijdens de rellen een witte motormuts om onherkenbaar te blijven en haalde met een riem uit naar de ME. Hij werd veroordeeld tot 150 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf.

Stomdronken

Tim V. uit Geulle sloeg ook met een riem naar ME’ers. Hij werd veroordeeld tot 150 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijk. Steven H. uit Hasselt werd veroordeeld tot 120 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijk omdat hij een hek probeerde te forceren. Tim M. uit Geel was, zo blijkt uit de beelden, stomdronken. Hij misdroeg zich ook al voor de wedstrijd. Op de Markt in Sittard gooide hij vuurwerk naar omstanders. Hij werd veroordeeld tot 100 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijk.

'All Cops Are Bastards'

Hooligan Christophe P. uit Hasselt had al een stadionverbod in België en ging daarom naar Fortuna. Met de gesp van zijn riem miste hij op een haar na het hoofd van een steward. Echt spijt lijkt hij niet te hebben van zijn acties. 'ACAB', een afkorting van All Cops Are Bastards, schreef hij dinsdag nog op Facebook. Hij werd veroordeeld tot 150 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijk.

Familieman

Sittardenaar René G. wilde naar eigen zeggen voor zijn familieleden opkomen die op een andere tribune zaten. Hij werd veroordeeld tot 120 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Hij kreeg geen voorwaardelijke celstraf opgelegd.
Zeven andere relschoppers zijn al eerder veroordeeld door de rellen. Ook zij kregen taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen.
© Ermindo Armino
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!