Geen toenadering na gesprek actiegroepen met 'Tihange'

© Istock
Het gesprek tussen de directie van de kerncentrale Tihange en tegenstanders van de centrale heeft beide groepen niet dichter bij elkaar gebracht.
Het gesprek is volgens Peer de Rijk, die namens de Nederlandse actievoerders meepraatte, teleurstellend verlopen.

Geen openheid
"De directie wil geen openheid van zaken geven over vragen die leven bij ons en de mensen die ons steunen", reageert hij na afloop van de bijeenkomst. Wel heeft de directie de actievoerders uit België, Nederland en Duitsland beloofd dat deskundigen van de actiegroepen onder voorwaarden stukken van de kerncentrale mogen inzien. Voor de actievoerders is dat niet genoeg.
"Onze deskundigen mogen de stukken bekijken maar niet verder verspreiden en openbaar maken. Wij willen dat de informatie toegankelijk is voor iedereen", zegt De Rijk.

© Suna Soysuren

Protest

De actievoerders beraden zich nu hoe het verder gaat. Ze gaan in ieder geval door met protesteren tegen de kerncentrale. Tihange ligt op zo'n 45 kilometer van de Limburgse grens. De actiegroepen willen dat de centrale sluit.

Keten

In juni hebben duizenden tegenstanders van de kerncentrale met een menselijke ketting van Aken via Maastricht en Luik tot aan de ingang van de kerncentrale gedemonstreerd tegen de centrale.