Kijk terug: Feestelijke zitting 150 jaar Limburg

© Jean-Pierre Geusens
Limburg is ons anker in het Zuiden, in het hart van Europa waar Nederland 'stolz' op mag zijn.
Die lovende woorden sprak Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers tijdens een feestelijke vergadering van het Limburgs Parlement ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Limburg als uitsluitend Nederlandse provincie.
Intens
Volgens Broekers verbinden Limburgers een intense verbondenheid met de eigen provincie met een internationale blik. Ook PvdA-minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken had fraaie woorden over voor het 'jarige' Limburg.

Hij noemde Limburg in velerlei opzicht een exotische provincie vanwege de eigen taal, de warmte van de mensen en de uitgebreide landsgrenzen met Duitsland en België. Volgens de minister heeft Limburg van die ligging zijn kracht gemaakt en is het een rolmodel geworden van hoe je over grenzen heen kunt denken.

Terugkijken
Bekijk de zitting hier terug:

Piepjong

Gouverneur Theo Bovens omschreef Limburg als een piepjonge provincie en een nakomertje gevormd door de buren. In 150 jaar heeft de provincie zich ontwikkelt van een lelijk eendje tot een zwaan met een sterke persoonlijkheid, aldus Bovens. "We zijn niet beter dan de rest maar wel anders."
© Jean-Pierre Geusens

Samenvatting

Zaterdag om 11:00, 13:00, 15:00, 21:00 en 23:00 uur is er een samenvatting te zien op L1 TV. Ook zondag om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur worden de hoogtepunten nog een keer uitgezonden.
L1 zendt de hele week bijzondere en vergeten verhalen rond 150 jaar Limburg uit. Die kun je hier terugkijken.
Robert Housmans, Jos van Rey, Ankie Broekers-Knol, Ronald Plasterk, Berend-Jan van Voorst tot Voorst. © Jean-Pierre Geusens