Steeds meer Limburgse minderjarigen halen rijbewijs

© ANP
Steeds meer Limburgse minderjarigen halen vervroegd hun rijbewijs. Sinds de start van het experiment 2todrive in november 2011 hebben al ruim 14.700 Limburgse 17-jarigen hun rijbewijs B gehaald.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Examen

Ruim 12.800 Limburgse 17-jarigen deden vorig jaar hun rijexamen voor het autorijbewijs. Zo'n 29,4 procent van deze jongeren slaagde en haalde dat felbegeerde roze pasje binnen. Alleen in de provincie Zeeland ligt het slagingspercentage van minderjarigen iets hoger (32 procent). Landelijk ligt dit op 24 procent.

Sittard-Geleen

In Sittard-Geleen behaalden de meeste jongeren hun rijbewijs B: ruim 345 17-jarigen slaagden voor het praktijkexamen. Venlo volgt op de voet, met 310 rijbewijzen. Peel en Maas (217) maakt de top drie compleet.

Geslaagd

Qua slagingspercentage doen de jongeren in Gulpen-Wittem het goed. Daar slaagde 41,2 procent van de jongeren. Ook in Peel en Maas (38,8 procent) en Voerendaal (38,6 procent) wisten veel 17-jarigen hun rijbewijs te bemachtigen.

Maastricht

Opvallend is het lage slagingspercentage in Maastricht. Ruim 1265 jongeren deden daar het praktijkexamen, maar slechts 15 procent wist het rijbewijs ook daadwerkelijk te halen. Maastricht bungelt daarmee onderaan de lijst.

2todrive

In november 2011 ging het experiment 2todrive van start. Jongeren kunnen sindsdien rijlessen als ze 16,5 jaar oud zijn en vanaf hun zeventiende rijexamen doen. Tot hun eerstvolgende verjaardag kunnen zij dan onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Daarna mogen ze zelfstandig rijden.
Op 1 november van dit jaar eindigt het experiment. Er ligt een wetswijziging klaar om 2todrive definitief in te voeren.