Limburgs CDA ziet niks in één btw-tarief

© iStock
Het CDA in het Limburgs Parlement ziet niets in één btw-tarief zoals afgelopen week bepleit door economen van ING.
Volgens hen werken verschillende btw-tarieven economisch verstorend.

Grenseffecten
Consumenten kopen volgens die visie relatief meer producten met een laag tarief dan wanneer er maar één tarief zou zijn. Maar CDA-statenlid Jeu Titulaer stelt dat het eenzijdig gelijk trekken van het btw-tarief door Nederland 'waarschijnlijk forse grenseffecten' zal hebben. "En dat wordt helemaal vergeten door de ING-economen", aldus Titulaer.

Engels onderzoek

Dagelijkse levensmiddelen kunnen dan in België en Duitsland meer dan 10 procent goedkoper worden, zo stelt Titulaer in schriftelijke vragen aan het provinciebestuur. Hij wil weten wat die daarvan vindt. De CDA'er stelt verder dat de ING-economen zich baseren op Engels onderzoek, maar Engeland is een eiland.

Fake news

"Daarom is het in deze tijd van fake news, tendentieuze headlines en fact-checking geen overbodige luxe om bij de conclusies van de ING iets verder te kijken", zo schrijft hij. Wel wil hij weten of er met buurlanden überhaupt wordt gesproken over een zelfde btw-tarief, bijvoorbeeld in EU-verband, het Beneluxparlement of het Europese Comité van de Regio’s. Hij wil verder weten of het provinciebestuur dit onderwerp wel of niet aan de orde wil stellen.
Het laagste btw-tarief wordt in Nederland vanaf 1 januari 2019 verhoogd van 6 naar 9 procent. Het hoogste tarief blijft 21 procent.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!