Oproep: 'Kinderen en donoren van spermabank, meld je!'

© iStock
Donormoeder Annelies, die in de 1985 en 1986 werd behandeld in de Medisch Centrum De Dem in Hoensbroek, roept kinderen en donoren op zich te melden.
Donderdagmiddag werd bekend dat in De Dem een spermabank van de omstreden dokter Jan Karbaat heeft gezeten.

Taboe

"Het taboe moet er nu echt af. Donorkinderen of hun ouders zijn niet minder of anders, dat tijdperk is echt voorbij." Annelies roept op tot meer openheid, in het belang van de kinderen. "Ook in Limburg lopen heel veel donorkinderen rond, ik hoop dat ze zich melden. En dat geldt zeker ook voor de anonieme donoren."

Gebrekkige informatie

Pas jaren na de behandelingen van Annelies werd duidelijk dat Karbaat het niet nauw nam met de administratie en de inzet van donoren. Door de gebrekkige documentatie is de herkomst van veel kinderen niet of moeilijk te achterhalen. In de kliniek in Barendrecht gebuikte Karbaat ook zijn eigen zaad om vrouwen zwanger te maken. Of dat ook in Hoensbroek gebeurde is niet duidelijk.

Goede intenties

Medisch Centrum De Dem in Hoensbroek maakte een professionele en schone indruk, vertelt Annelies. "Het was heel klinisch. Het personeel was vriendelijk en meelevend, dat geldt ook voor Jan Karbaat." Ze denkt ook nu nog dat de inseminatiearts goede intenties had. "Hij deed alles om mensen met een kinderwens te helpen, maar heeft zijn grenzen niet gekend. Ook heeft hij nooit achterom gekeken, dat had hij wel moeten doen."

Discretie

Zelf heeft Annelies nooit een geheim gemaakt van de herkomst van haar dochter, ook al werd haar dat ontraden. "Alles ademde daar discretie. De kliniek was van buitenaf niet herkenbaar. Ik heb wel eens geprobeerd een praatje aan te knopen in de wachtkamer, maar dat werd heel ongemakkelijk.". Ook de artsen drongen aan op geheimhouding. "Ze zeiden: praat er maar niet over, waarom slapende honden wakker maken? Dat paste ook helemaal bij de tijdsgeest. De donor was niet belangrijk, een kind hoefde niet te weten waar het vandaan kwam."

Dochter

Zelf is ze blij dat ze dat advies nooit heeft opgevolgd. "Je moet er toch niet aan denken dat je nu nog aan je 30-jarige kind moet gaan vertellen dat het afkomstig is van een zaaddonor? Dat is afschuwelijk." Haar eigen dochter is inmiddels dertig en wil vooral om gezondheidsredenen meer over haar donorvader weten.

Openheid

Inmiddels zijn steeds meer donorkinderen op zoek naar hun herkomst, onder meer met hulp van DNA-databanken. Ministers Schippers riep recent zaaddonoren op om zich te melden. Annelies hoopt dat meer donorkinderen en anonieme donoren uit Limburg dat zullen doen. "Alleen met openheid kunnen we dit proberen op te lossen."
Wilt u naar aanleiding van deze berichtgeving meer weten over deze zaak of heeft u tips, dan kunt u contact opnemen met de redactie van L1, via redactie@l1.nl. Voor hulp verwijzen wij u naar: het Fiom, 088-1264900 of info@fiom.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!