Miljoen vergoeding moordenaar: 'Niet incasseerbaar'

© Archief L1
Audrey Zwakhalen, de kleindochter van de vermoorde Jo en Ine Zwakhalen uit Sittard, hoopte vrijdag in een civielrechtelijke zaak te kunnen rekenen op een schadevergoeding van één miljoen euro van Olaf H. De rechter maakte de advocaat van haar snel duidelijk dat die eis niet reëel is.
Audrey Zwakhalen, die de moordpartij overleefde maar wel ernstig hersenletsel opliep, was zelf niet bij de rechtszaak aanwezig.

Trauma
Olaf H. werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het doodschieten van het echtpaar Zwakhalen. Ook Audrey, die destijds negen jaar was, werd neergeschoten, maar raakte zwaargewond. Ze lag lange tijd in coma. Voor de gemaakte medische kosten en het opgelopen trauma eist ze een vergoeding van één miljoen euro van de moordenaar.

Kwartjes verdienen
"Ik durf mijn hele vermogen erop in te zetten, dat dat niet incasseerbaar is", vertelde de rechter vrijdag in de civiele zitting tegen de advocaten van Audrey Zwakhalen en Olaf H.. "Ik weet niet waar meneer H. dat van moet betalen. Als hij wil werken, dan kan hij nog gaan werken en daarmee wat kwartjes verdienen."

Geen geld
De rechter probeerde vrijdag vooral duidelijk te maken dat het een langslepende civielrechtelijke zaak kan worden als de twee raadsmannen er niet samen uitkomen. Bovendien kan H. een schadevergoeding van een miljoen euro volgens hem helemaal niet betalen. "Het doet mij zeer om dit te moeten zeggen, maar met mijn papiertje kunt u niets als de andere partij geen geld heeft", vertelde de rechter.

Vrouw eist miljoen van moordenaar opa en oma


Voorstel
Tim Loeffen, advocaat van Audrey Zwakhalen en Maurice Stassen, advocaat van Olaf H., gingen vervolgens met elkaar in overleg. Na ongeveer een uurtje verschenen zij weer voor de rechter. "Er ligt een soort van voorstel", vertelde de advocaat van Audrey Zwakhalen. "Wij willen de rechtbank vragen om de zaak twee weken op te schuiven om ons voorstel nader te overleggen."

Altijd ontkend
Hoe het voorstel er precies uitziet, willen de twee raadsmannen nog niet kwijt. Advocaat Maurice Stassen liet weten dat hij het voorstel eerst met zijn cliënt Olaf H. moet bespreken. Ondanks dat H. is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf heeft hij namelijk altijd ontkend dat hij de moorden heeft gepleegd.

Hoge Raad wijst herzieningsverzoek Olaf H. af



Dik onderstreept
"Mijn cliënt heeft altijd ontkend en dan zou hij nu zijn handtekening moeten zetten onder een document", liet advocaat Stassen vrijdag weten. Volgens hem zou er in het schadevergoedingdocument dan dik onderstreept moeten staan dat hij geen schuld bekent.

Niet aanwezig
Olaf H. en Audrey Zwakhalen waren vrijdag niet in de rechtbank Maastricht aanwezig. De moeder van Audrey zat wel in de rechtszaal, maar wilde aan L1 niets kwijt over de civielrechtelijke zaak. Op 27 februari gaat de zaak rondom de schadevergoeding weer verder. Het is nog niet duidelijk of de advocaten dan definitief met een besluit komen of toch verder gaan met procederen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!