Politiek Heerlen verbijsterd over sollicitatie Krewinkel

© ANP
De Heerlense politiek reageert verbijsterd op de sollicitatie van burgemeester Ralf Krewinkel in Kerkrade. De terugkeer van Krewinkel houdt al maanden de gemoederen bezig.
Donderdagochtend werd bekend dat Krewinkel op 1 april terugkeert als burgemeester in Heerlen. Krewinkel was lange tijd afwezig in het verband met de ziekte van zijn zoon, die leed aan leukemie. Emile Roemer werd daarom in februari vorig jaar aangewezen als waarnemend burgemeester.

Sollicitatie tijdens ziekteverlof

Een paar uur na de bekendmaking liet De Limburger weten dat Krewinkel tijdens zijn ziekteverlof gesolliciteerd heeft als burgemeester van Kerkrade. Woensdag werd bekend dat Petra Dassen daar burgemeester wordt. "Heerlen heeft hem de ruimte gegeven," stelt Ron Meyer van de SP, de grootste partij in Heerlen. "En dat was volledig terecht. Maar kennelijk wil hij niet eens terugkeren naar Heerlen."

Commissaris van de Koning

"Ik ben op zijn zachtst gezegd verbijsterd", gaat Meyer verder. "Niet alleen over het solliciteren van Krewinkel, maar ook over het handelen van Commissaris van de Koning Theo Bovens. Hij heeft gezien wat er gebeurde maar vertelde ons dat hij van niets wist. Bovens heeft Heerlen laten bungelen. Ik wil zo snel mogelijk een raadsvergadering want er moeten nu antwoorden komen."

'Minachting'

Fractievoorzitter Marco Peters van het CDA is woest. "Krewinkel is zijn geloofwaardigheid volledig kwijt. Ik vind de gang van zaken schandalig. Dit is totale minachting richting zijn collega's en naar de burgers van Heerlen. Ik zet ook vraagtekens bij de rol van de gouverneur, want die laat dit allemaal gebeuren. Onacceptabel."

Verbouwerering

Volgens Stadspartij Heerlen staat Krewinkel door deze actie "met één been buiten". Ook Emile Kerssemakers van Hart-Leers reageert verbouwereerd. "Natuurlijk staat het iedereen vrij om te solliciteren, maar dit is wel een opmerkelijke situatie." Roel Leers, de fractievoorzitter van de partij, liet zijn reactie weten aan ZO-NWS. "Wat moeten we met zo iemand in onze stad? Dit is een hele rare situatie waar wij absoluut duidelijkheid over willen. Die vragen gaan wij dan ook stellen."

Niet op de hoogte

Ook het college was naar verluidt niet op de hoogte van de sollicitatie van Krewinkel en ging ervan uit dat hij terug zou keren naar zijn functie. Niemand van het college wil verder op de zaak reageren.
Petra Dassen en Ralf Krewinkel © Jean-Pierre Geusens en David Dunnaway

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!