Ligne genomineerd voor nationale bouwprijs

© Erwin Minkenberg
Het Ligne-complex in Sittard is genomineerd voor de Gouden Piramide. Dat is een nationale bouwprijs.
De gemeente Sittard-Geleen, Zuyd Hogeschool en Jongen Projectontwikkeling maken als opdrachtgevers kans op de jaarlijkse prijs.

Nominaties

Niet alleen het Sittardse winkel-, onderwijs- en cultuurcomplex is genomineerd. Ook Kloostertuin Brakkenstein in Nijmegen en woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen dingen onder andere mee naar de prijs, die in het leven is geroepen door de Rijksbouwmeester van de Nederlandse overheid.

Jury

De jury gaat in mei op bezoek bij de vijf genomineerden. Op 27 september wordt de winnaar in Den Haag bekendgemaakt. Het winnende project krijgt een geldbedrag van 75.000 euro.

Clinch

Het was de bedoeling dat naast de bibliotheek en Zuyd Hogeschool ook veel winkels zouden komen in Ligne. Vooralsnog kampt het gebouw met veel leegstand. De gemeente en Bouwontwikkling Zuid, de ontwikkelaar van Ligne, lagen jarenlang in de clinch over een vermeende toezegging van het stadsbestuur om 5000 vierkante meter kantoorruimte te huren in het stadshart.

Rechter

De rechter bepaalde vorig jaar dat gemeente Sittard-Geleen geen winkelruimte hoeft te huren in het megacomplex. Volgens de rechter had de gemeente hier geen bindende toezegging voor gedaan.