Van Helvert blij met miljoenen voor Einstein Telescoop

Impressie hoe de Einstein Telescoop er ondergronds uit komt te zien.
CDA-kamerlid Martijn van Helvert is blij dat het Rijk miljoenen beschikbaar stelt voor de mogelijke komst van de Einstein Telescoop naar Zuid-Limburg.
"Ik ben blij dat er geld voor over is, want dit is de top of the bill in de wetenschap," laat de Sittardse politicus weten aan EenVandaag.

32 miljoen

De telescoop, die uit drie ondergrondse tunnels van elk tien kilometer lang bestaat, kan zwaartekrachtgolven meten. Die zijn voorspeld door Albert Einstein, en met die golven kan de zogeheten 'donkere materie' in het universum worden aangetoond. Vorige week liet het Rijk weten zo'n 32 miljoen euro opzij te leggen voor 'faciliteiten van wereldformaat' waarbij de Einstein Telescoop expliciet wordt genoemd.
Lees ook: Rijk investeert geld in mogelijke komst Einstein Telescoop

Drempels weghalen
Het CDA-Kamerlid ziet dit als een stap in de goede richting. "De politiek moet dit project omarmen en alle drempels weghalen die nu nog in de weg staan voor de komst van de telescoop." Daar komt ook de bouw van nieuwe woningen en wellicht internationale scholen bij kijken.

Omgeving
"Wetenschappelijk opgeleide mensen moeten hier wel willen wonen, dus moeten we zorgen voor een goede wetenschappelijke infrastructuur en hoge kwaliteit van leven zodat de omgeving voor hen zo aantrekkelijk mogelijk wordt gemaakt. Ook daar moet geld voor worden vrijgemaakt."
De hele telescoop kost zo'n 1 miljard euro. In 2021 besluit de Europese Commissie waar het meetstation geplaatst gaat worden. Zuid-Limburg gaat daarin de strijd aan met Sardinië en de regio Boedapest.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!