Limburgse gedeputeerden grossieren in nevenfuncties

© Flickr/Patrick Ahles/CC BY-NC-ND 2.0
Limburgse gedeputeerden hebben de meeste nevenfuncties van alle provinciebestuurders in Nederland.
Het gehele provinciebestuur heeft in onze provincie in totaal 22 nevenfuncties, zo blijkt uit een landelijke inventarisatie van Nieuwsuur.

27.500 euro
Van die 22 bijbaantjes zijn er drie betaald. Het totaal aan inkomsten uit die nevenfuncties bedraagt 27.500 euro. Dit bedrag wordt in de provinciekas gestort. Hoeveel tijd de gedeputeerden spenderen aan de functies naast hun werk, is niet duidelijk.

Grote verschillen
De verschillen tussen de provincies zijn groot. Waar Limburgse gedeputeerden de meeste nevenfuncties invullen, hebben provinciebestuurders in Flevoland en Overijssel geen enkele bijbaan. Voor heel Nederland gaat het om 151 nevenfuncties. In Gelderland verdienen de bestuurders het meest aan hun bijbanen, in 2013 ging het daar om liefst 124.837 euro.

Verplicht openbaar
Fulltime bestuurders zijn in Nederland verplicht om hun nevenfuncties openbaar te maken. Door de commotie over oud-gedeputeerde Mark Verheijen laaide de discussie over nevenfuncties in de provinciale politiek weer op. De SP in het Limburgs parlement pleitte onlangs voor een algeheel verbod op betaalde bijbanen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!