'Prettig wonen-keurmerk' voor studentenhuizen Maastricht

© iStock
Studentenhuizen in Maastricht beginnen met het 'prettig wonen-keurmerk'. De 11000 studentenkamers in Maastricht krijgen een keurmerk onder meer om de brandveiligheid te verbeteren.
Bovendien moet het keurmerk de leefbaarheid en de kwaliteit van de panden waarborgen.

Betrokkenen

Maastricht wordt de eerste studentenstad met een dergelijk keurmerk. Het keurmerk is onder andere ontwikkeld door Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht en de Gemeente Maastricht. Ook de universiteit, hogeschool, brandweer, studenten en buurten zijn betrokken.

Brandveiligheid

In mei worden de eerste 40 woningen gecontroleerd om het systeem te testen. Vanaf oktober kunnen de eerste verhuurders zich inschrijven. Deze panden worden gekeurd op brandveiligheid, inbraakveiligheid, regelgeving van de buurt, regelgeving van huur/verhuur, controle en beheer. Elk jaar wordt er gecontroleerd op deze punten om zo de kwaliteit van de woningen voortdurend in de gaten te houden.
Voorzitter Huib van Gastel van de VVWM legt op L1 radio uit dat het keurmiddel geen wondermiddel is tegen overlast. Wel garandeert het keurmerk dat omwonenden de eigenaar kunnen aanspreken.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.