Kerkrade betaalt miljoenen te veel voor nieuw stadshart

Kerkrade heeft onnodig miljoenen te veel betaald voor het nieuwe stadscentrum. In totaal is ongeveer veertig miljoen euro uitgegeven.
Dat prijskaartje had volgens hoogleraren Piet Eichholtz (Universiteit Maastricht) en zijn Nijmeegse collega ­­Erwin van der Krabben een stuk ­­lager kunnen uitvallen.

Moeizaam
In haar streven om het moeizaam verlopende project vlot te trekken, heeft de gemeente steeds meer risico’s genomen. Risico’s die naar mening van de twee professoren eerder op het bordje van de commerciële partners thuishoren. De gemeente weigert te reageren op de bevindingen van de hoogleraren.

Muziekschool

Vorige week werd bekend dat Kerkrade nog eens 7,2 miljoen euro nodig heeft voor het nieuwe centrum, onder meer om er de muziekschool een plek te geven. Het winkelareaal wordt daardoor teruggebracht van 6100 naar circa 5000 m².

Hoofdprijs

Naar de mening van Eichholtz had Kerkrade bijvoorbeeld miljoenen kunnen besparen door in 2012 niet de hoofdprijs te betalen voor de aankoop van panden van projectontwikkelaar Metroprop. Kerkrade betaalde 12 miljoen euro voor het op 5,6 miljoen getaxeerde vastgoed. Het college van B en W stemde in mei 2012 met die prijs. Het stadhuis kreeg kort daarop een mail in handen waaruit bleek dat Metroprop dringend om cash verlegen zat, blijkt uit onderzoek van De Limburger. "Het college had toen verder kunnen onderhandelen om miljoenen van de prijs af te halen", stelt Eichholtz.

Burgemeester

De informatie over de financiële positie van Metroprop heeft de gemeenteraad nooit bereikt. Bij de ­­behandeling in de raad wekte burgemeester Som de indruk dat de verkoper juist een sterke positie had. Hij sprak van een 'gouden kans', die de gemeente met '25 handen' moest grijpen.
De gemeente Kerkrade weigert ­­vragen over de Metroprop-mail te beantwoorden.
Zaterdag in De Limburger een reconstructie van de moeizame totstandkoming van het nieuwe stadshart.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!