Verkeersdrukte neemt toe op Limburgse snelwegen

© iStock
Het aantal voertuigen dat over de Limburgse snelwegen raast, is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen.
Sinds 2011 steeg het aantal voertuigen op de Limburgse snelwegen met ruim 10 procent, naar 2074 passerende motorvoertuigen per uur. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Drukte

Vooral op de A73 (tussen Nijmegen en Maasbracht) en de A74 (tussen Venlo en de Duitse grens) is het fors drukker geworden. Vorig jaar passeerden er op de A73 elk uur gemiddeld 2067 voertuigen. Dat is ruim 21 procent meer dan in 2011.
Op de A74 is het aantal voertuigen sinds de openstelling in 2012 verdubbeld, van 601 naar 1.227 voertuigen per uur.

Lees ook: Psycholoog onderzoekt mysterieuze ongelukken op A73

Limburg

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er wel grote verschillen zijn tussen de verschillende regio's in Limburg. De groei van het wegverkeer gaat in Noord- en Midden-Limburg hard, veel sneller dan het landelijk gemiddelde. Landelijk nam het aantal voertuigen met 7 procent toe. In Noord- en Midden-Limburg steeg het wegverkeer maar liefst met 14 procent.
In Zuid-Limburg nam het aantal voertuigen juist af ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS heeft geen sluitende verklaring voor de daling.

A2 en A67

Op de volledige A2 (tussen Maastricht en Amsterdam) nam het aantal voertuigen met ruim 14 procent toe. Ook de A67 (tussen Venlo en de Belgische grens) kreeg meer verkeer te verwerken, een stijging van 11 procent in de afgelopen vijf jaar.
Het CBS kan over de snelwegen geen regionale cijfers geven, omdat er naar de volledige lengte van de rijksweg gekeken wordt.

Snelwegen

De daling van het wegverkeer in Zuid-Limburg heeft waarschijnlijk met de bouw van de A2-tunnels in Maastricht te maken. De verkeersdrukte op de A79 (tussen Maastricht en Heerlen) bleef namelijk ongeveer gelijk. En het aantal voertuigen op de A76 (tussen Stein en Simpelveld) steeg licht.
Ook op de noordelijkste snelweg van Limburg, de A77 (tussen en de Duitse grens) bleef nagenoeg gelijk.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.