Onderzoek: geen gevaar door stijgend mijnwater

© iStock
Er is geen sprake van directe veiligheidsrisico’s in de vroegere Zuid-Limburgse mijnstreek.
Dat concludeert het Akense ingenieursbureau Heitfeld-Schetelig (IHL) na het onderzoek na-ijlende effecten van de steenkolenwinning in Limburg. Dat meldt minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Geen problemen

Het stijgende mijnwater gaat niet voor grote problemen zorgen. Negentig procent van die stijging heeft volgens de onderzoekers reeds plaatsgevonden. De daarmee gepaard gaande bodemstijging heeft zich, op een locatie na, gelijkmatig voltrokken. Nieuwe grote bodemstijging verwacht IHL niet.

Extra onderzoek

Er moet aanvullend onderzoek naar mogelijke bodemstijging en de gevolgen daarvan komen op het chemisch industrieterrein Chemelot in Sittard-Geleen. In Kerkrade moeten mogelijk tientallen historische mijnschachten gesaneerd worden.

Expertisecentrum

In de vroegere mijnstreek wordt een regionaal expertisecentrum opgezet waar straks kennis en kunde van de na-ijlende effecten van de steenkolenwinning voor iedereen toegankelijk zijn. Economische Zaken betaalt de kosten, de regio zorgt voor de uitvoering.

Tevreden

Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, wonen) is tevreden met de afspraken die gemaakt zijn. Minister Henk Kamp en hij blijven echter van mening verschillen over de juridische aansprakelijkheid voor de ernstige nieuwe mijnschade. Daarover moet de rechter uitspraak doen. "Dat verschil van mening mag het werken aan oplossingen niet in de weg staan", aldus de minister donderdagmiddag in Den Haag.
Meer over het onderzoek naar de mijnschade vrijdag in De Limburger.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!