Maastricht University zakt weg op wereldwijde ranglijst

© Wikipedia
Net als veel andere universiteiten in Nederland is Maastricht University gezakt op een toonaangevende wereldwijde ranglijst.
De universiteit is op de QS World University Ranking van de 173ste positie gezakt naar plek 200.

Reputatie

In de ranking worden ongeveer 900 universiteiten beoordeeld op verschillende aspecten. Zo wordt er onder meer gekeken naar de academische reputatie, de reputatie bij werkgevers en het aantal keren dat wetenschappers worden geciteerd in toonaangevende bladen.

Dalende lijn

Maastricht University zette de dalende lijn jaren geleden al in: in 2012 stond het instituut nog op plek 107 op de ranking. Op de ranglijst van universiteiten die niet ouder zijn dan 50 jaar, staat UM wereldwijd op plek dertien. Dat is zes posities lager dan in 2017.

'Lastig vergelijken'

Volgens een woordvoerder is de universiteit niet onder de indruk van die cijfers. "Het is lastig vergelijken, want de methodiek waarmee bijvoorbeeld je reputatie wordt getoetst is niet ieder jaar hetzelfde. Bovendien komen er ieder jaar nieuwe universiteiten bij die goed scoren."
Toch denkt de UM dat er ruimte is voor verbetering. "Een hogere algemene score was natuurlijk fijn geweest, maar wij kijken vooral naar scores op de onderliggende vakgebieden. Daar waar we gelijk blijven willen we ons verbeteren, waar we het goed doen stellen we de vraag: hoe kunnen we dat toepassen op andere vakgebieden?"

Nederland

Onder de Nederlandse universiteiten staat Maastricht University op de tiende positie. Zes van hen staan lager aangeschreven dan een jaar geleden. De TU Delft is met haar 54ste plaats de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit.