Winkels Rodaboulevard in Kerkrade op zondag open

Een deel van de Roda-Boulevard in Kerkrade. © Gemeente Kerkrade
Winkels aan de Rodaboulevard in Kerkrade mogen voortaan ook op zondag hun deuren openen.
Op verzoek van de ondernemers past de gemeente de winkeltijdenregeling aan.

Verruiming

Begin vorig jaar heeft de gemeente gepeild of de middenstand in Kerkrade behoefte heeft aan een verruiming van de winkeltijden. Uit dat onderzoek is gebleken dat daar onder de plaatselijke ondernemers weinig draagvlak voor is.

Twaalf koopzondagen

De gemeente heeft daarop besloten om de bestaande regeling voorlopig in stand te houden. Die voorziet in twaalf koopzondagen per jaar. Die twaalf zondagen kunnen per stadsdeel ingevuld worden, aldus wethouder Dion Schneider (VVD, Economie). Vanaf het begin is daarbij een uitzondering gemaakt voor de supermarkten. Die mogen hun deuren op zon- en feestdagen van 12.00 tot 20.00 uur open houden.

Behoefte

Onlangs hebben ondernemers van de Rodaboulevard - het gebied rond het stadion - zich opnieuw gemeld bij de gemeente. Volgens hen is er in dat gebied wél behoefte aan open winkels op zondag. Volgens Schneider is vorig jaar verzuimd om de Rodaboulevard mee te nemen in het onderzoek. "Dat had te maken met de codering van de bedrijven daar bij de Kamer van Koophandel", legt hij uit. "Die wijkt af van de codering in winkelcentra, waardoor wij de bedrijven niet hebben gepolst."

Graantje meepikken

Die omissie is nu hersteld. Daarbij is duidelijk geworden dat het gros van de ondernemers aan de Rodaboulevard voor openstelling op zondag is. De zaken kunnen daardoor een graantje meepikken van de drukte bij de amusementsbedrijven rond het stadion, die vrijwel allemaal open zijn op zondag.
Voor het personeel van de winkels heeft het besluit geen gevolgen, benadrukt Schneider: "Niemand kan gedwongen worden om op zondag te werken. In de praktijk blijkt echter dat doorgaans genoeg vrijwilligers te vinden zijn."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!