Rechter over dodelijk tractorongeval: 'Geen misdrijf'

© SK-Media
Donderdag werd een 25-jarige man uit Ysselsteyn veroordeeld tot 80 uur taakstraf, omdat hij in de zomer van 2016 een fietser doodreed met zijn tractor. Die straf zorgde voor verontwaardiging op social media.
Er ontstond onder meer een discussie op Facebook tussen mensen die de straf te laag vinden en een andere groep, die stelt dat de man geen schuld heeft aan het overlijden van de fietser.Dood door schuld

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een half jaar celstraf en kwalificeerde het voorval als 'dood door schuld'. "Een rechter moet kijken naar wat bewezen kan worden. Volgens het OM is dat dood door schuld, volgens de rechtbank is dat het veroorzaken van gevaar op de weg", legt persrechter Liesbeth Feuth uit. "Dat laatste is een overtreding, geen misdrijf. En dan kijk je wat een bestuurder exact heeft gedaan, niet hoe vreselijk het gevolg is."


Baan kwijt

De twintiger is zijn rijbewijs kwijt. Hij kreeg een rijontzegging van één jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Doordat hij voorlopig niet mag rijden, raakt hij wellicht zijn baan kwijt. "Wat de rechtbank heeft meegewogen, is dat deze meneer eerder een snelheidsovertreding had begaan en daar een hoge boete voor heeft gekregen. Nu begaat hij opnieuw een overtreding", zegt Feuth. "Blijkbaar is het nodig om hem te laten voelen wat er gebeurt als hij weer overtredingen begaat."