Open brief aan dader in zaak Nicky Verstappen

Monument op Brunssummerheide vlakbij de vindplaats van Nicky Verstappen. © ANP
De Belgische deskundige Carine Hutsebaut, die een daderprofiel heeft gemaakt in de zaak Nicky Verstappen, heeft een open brief geschreven waarin ze de dader oproept zich te melden.
In de brief schetst ze een beeld van de impact van de dood van Nicky Verstappen en de menselijke eigenschappen van de dader. Dat heeft ze gedaan op basis van een analyse van de plek waar Nicky destijds dood werd gevonden.

Aan de dader

Aan het eind van de brief richt de daderprofiler zich rechtstreeks tot de dader. Ze roept hem op zich te melden. "Dat dit niet eenvoudig is, staat buiten kijf", schrijft ze. "Aanvaard de gevolgen van wat u deed. Maak uw straf eindig."
Daarnaast roept Hutsebaut in de brief ook de maatschappij op om anders tegen de zaak aan te kijken en oog te hebben voor de schuldgevoelens van de dader.

Plaats delict

Daderprofiler Hutsebaut is betrokken bij tientallen onderzoeken naar kindermoorden in Nederland en internationaal. Ze behandelt en spreekt met daders en slachtoffers. In de zaak van Nicky Verstappen heeft ze het dossier ingezien en de vindplaats van Nicky geanalyseerd.
Donderdag is het 19 jaar geleden dat de 11-jarige Nicky Verstappen tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide verdween. Een dag later werd zijn lichaam in een dennenbosje niet ver van het kamp teruggevonden.