Dodelijk ongeluk VenloStormt: 'Dit mag nooit gebeuren'

© Wil Hendricks
Er mag nooit iemand kunnen verongelukken tijdens een obstakelrun. "Een paar schrammen, een enkel verzwikken of zelfs breken - dat hoort erbij als je daaraan deelneemt." Maar een dodelijk ongeluk? "Dat mag nooit gebeuren."
"Je zou voor bijna 100 procent moeten kunnen uitsluiten dat iemand overlijdt." Dat zegt Dirk Schrama, fanatiek deelnemer aan obstakelruns en oprichter van de website obstakels.com, tegen de NOS.

Venlo Stormt

Zaterdagmiddag kwam de 29-jarige Gitte Leurs uit Buchten om het leven tijdens de finale van het onderdeel TopStorm van de obstakelrun Venlo Stormt. De vrouw kwam niet meer boven toen ze van een zeven meter hoge glijbaan het water in ging en een andere deelnemer bovenop haar belandde. Duikers haalden haar na enkele minuten uit het water. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, daar overleed ze zaterdagnacht aan haar verwondingen.

Lees ook: Slachtoffer ongeval Venlo Stormt aan letsel overleden

© René op de Laak

Veiligheid

Obstakelruns zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Soms raken deelnemers tijdens het nemen van de hindernissen gewond. Zondag raakte tijdens Venlo Stormt nog iemand gewond aan zijn enkel. De brandweer werd ingeschakeld om de deelnemer van het parcours te halen. Maar er vallen vrijwel nooit doden.

Afstand houden

Normaal gesproken staat er bovenaan een hindernis, zoals een grote glijbaan, iemand die in de gaten houdt dat de deelnemers voldoende afstand van elkaar houden. "Soms heb je even nodig om boven te komen en daarna moet je soms even bijkomen van zo'n sprong. Andere deelnemers moeten je de tijd geven om weg te zwemmen", weet Schrama. "Normaal wacht je zo'n tien seconden en dan is het veilig, dan kan de volgende."

Lees ook: 'Hindernissen VenloStormt voldeden aan veiligheidseisen'

Onderzoek

Hoe het bij Venlo Stormt toch fout heeft kunnen gaan, is nog niet bekend. De politie onderzoekt het incident. En ook de gemeente Venlo, die de vergunning voor het evenement heeft afgegeven, houdt een interne evaluatie.
"Bij dit soort evenementen kijken specialisten van de gemeente naar de veiligheid", zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo tegen de NOS. "Dat is hier ook gebeurd. Er wordt heel scherp en kritisch naar gekeken. Het is vervolgens aan de organisatie van het evenement om toe te zien op een veilig verloop."