Emotionele eerste dag voor Theo Hiddema in Tweede Kamer

Theo Hiddema. © ANP
De bekende strafpleiter Theo Hiddema (Forum voor Democratie) mist op zijn eerste dag in de Kamer vooral zijn vorig jaar overleden vrouw Gerrie.
Het is voor hem vandaag geen dag voor grapjes: "Ik ben vandaag echt serieus. Je betreedt een nieuwe horizon en verre verten en dan denk ik: ik mis iemand die door haar aanwezigheid mij veel meer uitstraling op dit mooie moment zou kunnen geven."
Hiddema was één van de Limburgse Kamerleden die donderdag werd beëdigd.

Ploumen

Voorkeursstemmen-kanon Lilianne Ploumen van de PvdA gaat de Kamer de komende vier jaar vanaf de andere kant kan bekijken, vanuit de kamerbankjes en niet als minister. "Dat is heel interessant. Je hebt heel goed overzicht." De uit Maastricht afkomstige Ploumen vond de beëdiging een heel mooi moment. "Het is een bijzondere eer om volksvertegenwoordiger te mogen zijn."

Öztürk

Roermondenaar Selçuk Öztürk vindt het deze keer iets minder spannend dan de vorige keer dat hij werd beëdigd, ook al is het nu voor zijn eigen partij DENK. Volgens hem blijft de partij ook aan Limburg denken. "Ik ben een Limburger, ik ben een Roermondse jong oet 't Veld en dat blijf ik ook als DENK'er".

Raemakers

Het jongste kersverse kamerlid Rens Raemakers uit Neer (D66) is opgetogen over wat er na de plechtigheid gebeurde. "Het was sjiek dat we elkaar als Limburgers hebben opgezocht. Met Lilianne Ploumen, Raymond Knops en Chantal Nijkerken. Dat vond ik extra sjiek", zegt de 25-jarige.

Dialect

Volgens hem moeten de andere Kamerleden er aan wennen dat er onderling dialect wordt gesproken. "Er wordt gezegd: wat is dat voor een taaltje. Ze moeten er duidelijk aan wennen hier in Den Haag dat er nu meer Limburgers in de Tweede Kamer zitten."
Bekijk hier de installatie van de 14 Limburgse kamerleden.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.