Zuid-Limburgse scholen schrijven brandbrief om flexwet

© iStock
De 'flexwet' die op 1 juli van kracht wordt, kan zeer slecht uitpakken voor het basisonderwijs in Limburg.
Voor scholen dreigt geldnood en de kwaliteit van het onderwijs komt in het gedrang.

Brandbrief

Vier grote Zuid-Limburgse schoolbesturen schrijven dat in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Zij pleiten ervoor de wet voor het basisonderwijs aan te passen. Ook de besturen in Midden- en Noord- Limburg zijn zeer bezorgd. Dat schrijven de Limburgse kranten.

Flexwet

De flexwet bepaalt dat iemand na drie tijdelijke contacten binnen zes maanden een vast dienstverband krijgt. Het basisonderwijs werkt veel met korte vervangingen. Scholen zouden dan snel leerkrachten in vaste dienst moeten nemen, maar hebben daar geen geld voor.

Gevolgen

Dat geldt in versterkte mate voor krimpgebieden. De vier Zuid-Limburgse onderwijsorganisaties (Triade, Kom Leren, Kindante en Mosa Lira) vrezen 'onbeheersbare gevolgen', tot aan faillissement van vooral kleine scholen.

Ten koste van kwaliteit

De kwaliteit van het onderwijs komt onder druk te staan. Vervangers - Limburg telt er vele honderden - zullen langere tijd niet ingezet worden, waardoor scholen leerlingen over andere groepen moeten verdelen of klassen moeten samenvoegen. In het uiterste geval sturen ze bij ziekte van een leerkracht kinderen naar huis.

Vervangingspool

Zes Zuid-Limburgse schoolbesturen werken aan één grote vervangingspool om dat doemscenario te voorkomen, in Midden-Limburg wordt daar nu over gedacht. Maar aan deze remedie zouden haken en ogen zitten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!