Verdeeldheid over zorg om veilig drinkwater

© iStock
Overheden en drinkwaterbedrijven zijn verdeeld over de vraag hoe het Limburgse drinkwater beschermd moet worden.
Dat schrijft Dagblad de Limburger/ Limburgs Dagblad dinsdag.
Afgelopen jaar legde drinkwaterbedrijf WML maandenlang de inname uit de Maas stil, toen bleek dat er zogeheten pyrazool in het water zaten.

Klimaatverandering

De kans is groot dat zich komende jaren vaker soortgelijke problemen voor gaan doen. Als gevolg van de klimaatverandering neemt niet alleen het risico op hoogwater toe, maar dreigen ook vaker zeer droge periodes. Lozingen van fabrieken op de Maas gaan in die periodes gewoon door, terwijl de geloosde stoffen dan onvoldoende verdund worden.

Onbekende stoffen

Onderzoek naar de risico’s van stoffen vergt soms jaren. Reden voor gedeputeerde Daan Prevoo om nu al te pleiten voor een onderzoek naar de tientallen nog onbekende stoffen in het Maaswater. De waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zien zo’n onderzoek niet zitten. Het is te groot en te omslachtig, stellen ze. De drinkwaterbedrijven zouden het liefst vervuilende stoffen indelen in categorieën, en daar normen aan koppelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!