Limburgs Parlement steunt miljoenenlening Toverland

Een van de huidige achtbanen van Toverland. © Jean-Pierre Geusens
Een overgrote meerderheid van het Limburgs Parlement steunt een provinciale lening van 2 miljoen euro voor een forse uitbreiding van pretpark Toverland in Sevenum.
In een statencommissie had alleen coalitiepartij SP er grote moeite mee.

Arbeidsplaatsen

Statenlid Bianca Lauvenberg vroeg zich af of er wel publiek geld naar een pretpark moet en of Toverland over drie jaar niet weer aanklopt. Ook is het totaal onduidelijk of de beloofde 60 extra arbeidsplaatsen vaste banen zijn of niet, aldus Lauvenberg.
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde dat dat wel het geval is.

Enthousiast

De andere fracties waren enthousiast over de lening. "Wij zijn onvoorwaardelijk positief", zei Jos van Rey van de Volkspartij Limburg. Volgens CDA-statenlid Jeu Titulaer past de lening volledig in het beleid van de provincie om economische ontwikkelingen in Limburg mogelijk te maken.
PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers noemde een lening tegen 6,6 procent rente die voor werk zorgt en mensen uit de bijstand haalt, te prefereren boven beleggen in Franse staatsobligaties.

Aantrekkelijke entreeprijs

De PVV vond het wel belangrijk dat de entreeprijs voor Toverland zo aantrekkelijk blijft als nu, in vergelijking met andere pretparken.
Volgende week neemt het Limburgs Parlement een definitief besluit.

Uitbreiding

De uitbreiding van Toverland kost in totaal 27 miljoen euro. De banken lenen 19,5 miljoen, zelf legt het bedrijf 2,5 miljoen op tafel. Behalve de 2 miljoen van de provincie, komt er ook 2 miljoen van investeringsbank LIOF en 1 miljoen uit het provinciale MKB-fonds.