Beelden handgemeen WK, 'Het ging er gewelddadig aan toe'

Er zijn beelden opgedoken van het handgemeen van de beveiliging met de entourage van de Belgische veldrijdster Sanne Cant tijdens het WK Veldrijden in Valkenburg.
De beelden zijn gemaakt door een toeschouwer met een mobiele telefoon en in handen van de redactie van het Belgische sportprogramma Sporza.

Op de beelden is te zien dat beveiligers vlak achter het podium in een duw- en trekpartij zijn verwikkeld met enkele mensen. Dit zijn vermoedelijk de mecanicien Dieter Cerx en Kevin Cant, de broer van veldrijdster Sanne Cant. Zij werd vlak daarvoor wereldkampioen bij de dames.

Klap uitgedeeld

Het duo zou zonder de benodigde accreditatie naar de veldrijdster toe willen en werd daarbij tegengehouden door de beveiligers. Ook ploegmanager Christoph Roodhooft en zijn vrouw zouden daarbij aanwezig zijn. Op de beelden is rechts te zien hoe een vrouw een klap uitdeelt aan een beveiliger. De manager en zijn vrouw zijn later aangehouden en door de politie meegenomen naar het bureau. Na verhoor werden ze weer vrijgelaten.
De politie zegt dat ze in een later stadium gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd. De organisatie van het WK in Valkenburg zegt het incident te betreuren, maar wil er verder niet op ingaan.

Excuses

Ploegmanager Philip Roodhooft heeft een klacht ingediend tegen het optreden van beveiligers. "Het escaleerde compleet en ik kreeg klappen", vertelt Roodhooft "Mijn vrouw en ik werden aanvankelijk als verdachte aangeduid, maar op het bureau zijn excuses aangeboden en werd mij geadviseerd een klacht in te dienen."

Gewelddadig

Ook de bondscoach van België was getuige, zegt hij tegen Sporza. "De security greep de mensen vast en duwde de groep in een soort container die daar stond. Het ging er echt gewelddadig aan toe. In die container gebeurden dingen die niet om aan te zien waren. Ik ben blij dat daar geen kinderen bij waren. Zo'n veiligheidspersoneel verwacht je misschien in het nachtleven, maar in het wielrennen hoort dat niet thuis", aldus Sven Vanthourenhout.