Verwachte regenval van weinig betekenis voor de Maas

© Flickr/Jac. Janssen
De verwachte regenval later deze week zal geen probleem zijn voor de Maas. Dat verwacht Rijkswaterstaat.
De voorspelde hoeveelheid regen zal waarschijnlijk deels verdampen. De rest wordt direct opgenomen door graslanden en planten, omdat die al lange tijd droog staan. Het water gaat vermoedelijk het grondwater niet eens bereiken.

Regenrivier
De Maas is een regenrivier die van water wordt voorzien vanuit het zuiden. "Wij moeten het in de Maas vooral hebben van de regen die in de Ardennen valt om een stijging in de afvoer te hebben en dat wordt vooralsnog niet echt verwacht", aldus woordvoerder Firdevs Akkaya.

Vier uur wachten
Rijkswaterstaat heeft deze week voor het eerst droogtemaatregelen afgekondigd voor het scheepvaartverkeer op de Maas. Sinds zondag wordt er nog maar beperkt geschut bij de sluizen. Dat betekent dat de sluizen maar een paar keer per dag worden geopend. De maatregel moet voorkomen dat er door het schutten water verloren gaat. Wachttijden van schepen bij de sluizen kunnen daardoor oplopen. Die wachttijd mag maximaal vier uur bedragen.

Schepen mogen vooralsnog normaal worden beladen, want de Maas heeft nog voldoende diepgang. Dat houdt in dat het waterpeil nog voldoende is om ook zwaarbeladen schepen te vervoeren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!