Flinke celstraffen voor brandstichting Heerlen en Kerkrade

© Thinkstock
Twee mannen zijn woensdag veroordeeld tot 8 en 7 jaar celstraf. Zij krijgen deze straf voor brandstichting in een bedrijfspand in Heerlen en een poging om brand te stichten in een woning in Kerkrade in 2015.
Een derde man heeft een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd gekregen.

2,5 miljoen euro

De bedoeling van de mannen was om de verzekering voor bijna 2,5 miljoen euro op te lichten. De eigenaar van de panden wordt gezien als de opdrachtgever en krijgt 8 jaar gevangenisstraf. Een 54-jarige man die de brandstichting heeft uitgevoerd, is veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar. Ook zijn 64-jarige zwager, die de man reed naar de adressen, werd veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Carnavalszondag

De branden werden gesticht op carnavalszondag 15 februari 2015. De brandweer moest op die dag ’s avonds twee keer in actie komen. Eerst werd een sterke gaslucht geroken bij een woning aan de Meuserstraat in Kerkrade. Onderzoek door de brandweer wees uit dat de gaskraan openstond, dat alle ramen en deuren dicht waren en dat de brievenbus was afgeplakt.

Geëvacueerd

Rond tien uur ’s avonds vond vervolgens een ontploffing plaats in een bedrijfspand aan de Passartweg in Heerlen. Dit gebouw brandde volledig af. Ook hier bleek dat er was gemanipuleerd met de gasleiding. Op beide locaties werden de bewoners in de directe omgeving voor hun veiligheid geëvacueerd.

Vuurwapenbezit

De eigenaar krijgt de zwaarste straf omdat hij er niet voor terugschrok om mensen in levensgevaar te brengen en er zelf financieel beter van te worden. Hij had van te voren de verzekering van beide panden gecontroleerd en waardevolle spullen weggehaald. Ook kreeg een straf opgelegd voor verboden vuurwapenbezit.

Drie ton

De 54-jarige brandstichter veroorzaakte volgens de rechtbank enorm gevaar. Daarom krijgt hij een hogere straf dan de vier jaar die de officier van justitie had geëist. De gevangenisstraf is ook opgelegd voor verduistering van parfum en cosmetica ter waarde van 300.000 euro.