Leraren basisschool klagen over stapels papierwerk

© iStock
Leraren in het basisonderwijs klagen steen en been over een te hoge werkdruk.
Dat blijkt uit een rondgang van de Nederlandse regionale omroepen, waaronder L1, en de NOS. Vooral de administratie die ze moeten doen, is veel leraren een doorn in het oog. Maar ook het bijhouden van allerlei dossiers van leerlingen veroorzaakt een constante werkdruk.

Problemen

Verder klagen ze over te grote klassen en te veel leerlingen met leer- en gedragsproblemen. De leraren die meegedaan hebben aan het onderzoek, pleiten dan ook voor kleinere klassen en een kleinere papierwinkel op school. En de overheid moet stoppen met het steeds veranderen van het beleid.

Scholen zelf

Een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat niet de politiek in Den Haag verantwoordelijk is. De scholen moeten zelf regelen dat de administratieve rompslomp wordt teruggedrongen.

Regeldruk

"De werkdruk die leraren ervaren valt niet altijd terug te leiden tot een wet of regel uit Den Haag. Uit onderzoek blijkt dat druk vooral veroorzaakt wordt door regels of afspraken die vanuit scholen of scholenkoepels zelf komen", zegt de woordvoerder.
Het ministerie wil samen met de vakbonden en de onderwijskoepels iets proberen te doen aan die regeldruk.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.