Ronselaar azc Echt riep op tot aansluiting bij IS

(Archieffoto)
Een 27-jarige man van Marokkaanse afkomst heeft tenminste twee mannen in het azc in Echt proberen te ronselen voor de gewapende strijd van Islamitische Staat.
De man wordt verdacht van werven voor de gewapende strijd en opruiing.

Jihadist

Hij toonde in april van dit jaar video's van IS en probeerde twee mannen te overtuigen jihadist te worden. Dat bleek donderdagmiddag in de rechtbank in Roermond. Het onderzoek is nog niet afgerond. Er vinden onder meer nog getuigenverhoren plaats, onder wie enkele in Duitsland.

Lees ook: Zieltjes winnen of beschermen?

Asielverzoek

De verdachte is via Duitsland naar Nederland gereisd en verbleef pas enkele weken in Nederland toen hij in april in het azc in Echt werd aangehouden. In Duitsland was zijn asielverzoek afgewezen, daarna heeft hij zich in Duitsland aan de vervolgprocedure onttrokken en is naar Nederland gereisd waar hij in de vreemdelingenketen terecht kwam, zegt officier van justitie Leonard Geuns.

Vught

De officier van justitie noch de advocaat van de verdachte wil nader ingaan op de zaak. De verdachte zit, in afwachting van inhoudelijke behandeling, gedetineerd in Vught. De advocaat wilde niet zeggen of de man op de speciale terroristenafdeling vast zit.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!