'Bevrijdingsplan helikopterontsnapping schokkend'

© Track88
De officier van justitie noemt het bevrijdingsplan van Benaouf A. schokkend: "Zulke jonge verdachten zijn kennelijk bereid grof geweld te gebruiken."
Dit kwam naar voren tijdens de eerste inleidende zitting. Vijf verdachten, in de leeftijd van negentien tot 27 jaar, moesten woensdag terechtstaan voor de Amsterdamse rechtbank. Slechts één verdachte was daadwerkelijk aanwezig.
Voorlopige hechtenis
De officier van justitie voelde dan ook niets voor het schorsen van hun voorlopige hechtenis, zoals hun advocaten bepleitten. De rechtbank was het daarmee eens. De rechter ziet vooral een gevaar van herhaling en denkt dat het maatschappelijk niet zou zijn uit te leggen als verdachten naar huis zouden mogen.

Kapper
Dit gold voor een van de verdachten niet. Ismail el M. zou het brein achter de helikopterkaping zijn, maar de rechtbank ziet hiervoor niet voldoende aanwijzingen. Ten tijde van de ontsnappingspoging zou hij bij de kapper in Amsterdam gezeten hebben.

Vuurwapens

De geplande bevrijding van crimineel Benaouf A. was een "goed georganiseerd en gecoördineerd kapings- en ontsnappingsplan", inclusief gehuurde helikopter, gestolen vluchtauto's, vuurwapens en munitie. Zo laat de officier van justitie weten. Ook zouden de verdachten nog een andere gedetineerde willen helpen met ontsnappen.

Criminelen wilden twee mensen uit gevangenis bevrijdenOntsnappingspoging
De mislukte ontsnappingspoging vond plaats op 11 oktober. Een verdachte wilde een helikopter huren, zogenaamd om zijn vriendin te verrassen met een rondvlucht. Het verhuurbedrijf vertrouwde het niet en seinde de politie in.

Ontsnapping
Al snel bleek dat het eigenlijke doel inderdaad anders was, namelijk de gedetineerde crimineel Benaouf A. bevrijden uit de gevangenis in Roermond. Die bleek de ontsnapping zelf telefonisch vanuit zijn cel te hebben geregeld. Zo had hij onder meer een foto van de gevangenisplattegrond gestuurd naar de verdachten.

Tapte telefoons
De recherche tapte telefoons af en wist de kaping van de helikopter op vliegveld Kempen in het Brabantse Budel te voorkomen. Tijdens de achtervolging die volgde werd één verdachte, een dertigjarige Fransman, doodgeschoten.


De volgende pro-formazitting is op 28 maart.

Lees hier alles over de verijdelde ontsnappingspoging.