18 jaar cel voor sjaalmoord Kerkrade

Verdachte Jeanny P. (midden) van de sjaalmoord in Kerkrade. © Bron: L1
Jeanny P. moet 18 jaar de cel in voor de moord op de 82-jarige Käthy Maassen. De Kerkraadse oma Käthy werd in 2013 gewurgd met haar eigen sjaaltje.
Justitie had 22 jaar cel geëist. Jeanny P. moet ook de begrafeniskosten van Käthy Maassen betalen, ruim 3000 euro.
Medeverdachte Roland V. werd veroordeeld tot vier maanden cel. Tegen hem was zes maanden geëist.

Dood gevonden in huis

De 82-jarige Käthy Maassen werd op 3 april 2013 's ochtends dood gevonden in haar huis in de Kasperenstraat in Kerkrade. Ze lag op de grond, een stoel stond bovenop haar geklemd. Om haar hals was heel strak een sjaaltje gewikkeld. Het was haar eigen sjaaltje en daarmee was ze gewurgd. Vandaar dat de zaak bekend is geworden als de sjaalmoord.

Uit op haar geld

Kort na de moord werden twee verdachten opgepakt: Jeanny P. en Roland V. Jeanny was de overbuurvrouw van oma Käthy, zoals de vrouw ook wel genoemd werd. Volgens de rechter heeft zij Käthy vermoord. Een roofmoord, omdat ze uit was op haar geld. Met een smoes kwam ze bij de vrouw binnen, waarna ze haar op een gruwelijke manier mishandelde en doodde.
"De laatste momenten van het leven van mevrouw Maassen moeten vreselijk zijn geweest", zei de rechter woensdag. "Het is haast niet voor te stellen welke angst het slachtoffer in de laatste minuten van haar leven heeft doorstaan."

Jeanny P. ontkent

Jeanny heeft altijd ontkend dat ze de vrouw vermoord heeft. Wel bekende ze dat ze Käthy overvallen had, maar haar ex-vriend Roland zou de moordenaar zijn. In het huis van Käthy Maassen zijn echter alleen sporen van Jeanny gevonden en niet van Roland. Daarom concludeert de rechtbank dat Jeanny de moordenaar is.

Pinpas gestolen

Roland V. pinde in de nacht van 2 op 3 april wel drie keer met de pinpas van de vermoorde Käthy Maassen. Die pinpas had hij van Jeanny P. gekregen. Roland V. werd daarom veroordeeld voor diefstal. Het gepinde geld besteedden Jeanny en Roland aan drugs, drank en rookwaar.

'Nu pas verwerken'

De familie van Käthy Maassen heeft vrede met de celstraf van 18 jaar. "Tevreden zijn we natuurlijk niet helemaal, maar we kunnen wel redelijk leven met de uitspraak", reageert kleinzoon David Hellenbrand. Hij is vooral blij dat de zaak nu afgerond is. "Het heeft alles bij elkaar twee jaar geduurd. Dat is een hele lijdensweg geweest voor de familie, zowel lichamelijk als geestelijk. Nu kunnen we het eigenlijk pas gaan verwerken."
De advocaat van Jeanny P. zette tijdens de behandeling van de zaak in op vrijspraak. Hij weet nog niet of hij tegen de uitspraak in beroep gaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!