Hoofdagent onterecht ontslagen na persoonlijk drama

© Thinkstock
De politie heeft hoofdagent Patrick Kamzol uit Heerlen onterecht ontslagen. Kamzols dochtertje werd in 2006 door zijn toenmalige vrouw vermoord.
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat er geen enkele reden is voor het strafontslag van Kamzol begin vorig jaar. De politiechef heeft onvoldoende rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de agent.

Gerechtigheid

"Eindelijk gerechtigheid", reageert Kamzol. Hij hoopt dat hij snel kan re-integreren in het politiekorps. Politiechef Gery Veldhuis moet een nieuw besluit nemen op het bezwaar van Kamzol, met inachtneming van de uitspraak van de Raad van Beroep, die het door de rechtbank Roermond bekrachtigde strafontslag vernietigt.

Kamzols advocaat Nino Pennino ziet geen andere uitkomst dan dat de politie Kamzol weer in dienst moet nemen en spreekt van "rehabilitatie" van Kamzol. De politieleiding wil op dit moment niet inhoudelijk reageren.
Integriteit
De politiechef ontsloeg de hoofdagent vanwege het verzwijgen van een bestaande hypotheek bij een nieuwe hypotheekaanvraag, het negeren van dienstopdrachten, herhaaldelijk aanleiding geven tot loonbeslagen die de integriteit van agent en korps aantasten en onvoldoende medewerking aan het re-integratietraject. Hij kreeg op de eerste drie van de vier punten gelijk van de rechtbank Roermond.

Psychische problemen
De Raad van Beroep oordeelt nu compleet tegengesteld. Van herhaaldelijk aanleiding geven tot loonbeslagen is geen sprake. Het gaat om twee loonbeslagen waarvan één veroorzaakt is buiten Kamzols schuld in de 'bijzondere situatie' van de boedelscheiding.

Ook het negeren van de dienstopdrachten kan niet worden gekwalificeerd als plichtsverzuim omdat de agent niet in staat was aan die opdrachten te voldoen. Ook bij het verzwijgen van een hypotheek in België - het enige door de Raad geconstateerde plichtsverzuim - is geen rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden van de agent die z'n kind verloor en mede daardoor psychische problemen kreeg.

Geen ernstig plichtsverzuim

De Raad van Beroep concludeert dat het ‘door de korpschef gegeven en gehandhaafde strafontslag niet in stand kan blijven’, omdat er geen sprake is van ernstig plichtsverzuim dat strafontslag rechtvaardigt.
Lees woensdag meer in de Limburgse kranten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!