Vrijwilligers gezocht voor opruimactie Maas

© iStock
Het IVN Limburg zoekt vrijwilligers om langs de Maas het afval in kaart te brengen.
De opruimactie valt onder het project 'Schone Maas'. Naast het opruimen wordt er ook onderzoek gedaan. In februari wordt een aantal trajecten langs de Maas onderzocht op het soort afval er ligt.

Hoogwater

Sylvia Spierts-Brouwer van het IVN Limburg: "Aan de ene kant zorgen we dat het afval langs de Maas, dat met hoogwater op de oevers komt, op wordt geruimd." Dit afval wordt, volgens Spierts-Brouwer, in de maanden maart en april opgeruimd.
Hiervoor zijn vrijwilligersgroepen nodig. Zij kunnen zich aanmelden bij hun gemeente of op de website van 'Schone Maas'.

Folies

De afgelopen jaren werden er ook al metingen uitgevoerd. Uit het onderzoek van 2017 bleek dat het meest gevonden afval, folies van zo'n tien centimeter zijn. De herkomst van dit plastic kan vaak al niet meer worden herkend. Ook worden er veel dopjes en dekseltjes gevonden en dat duidt bijvoorbeeld op gedumpte plastic flessen.
Schone Maas is een project van IVN Brabant en Limburg, provincie Brabant en Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, verschillende waterschappen, gemeenten, natuurorganisaties, gemeenten, bedrijven en veel verenigingen en vrijwilligers.