Valkenburg autodiefstal-hoofdstad van Nederland

© Istock
In de gemeente Valkenburg aan de Geul zijn vorig jaar per inwoner de meeste auto's gestolen.
Dat blijkt uit de Nationale Misdaadmeter van omroep AvroTros.

48
In Valkenburg, dat ongeveer 16.650 inwoners telt, werden vorig jaar 48 auto’s gestolen. Afgezet tegen bijvoorbeeld Amsterdam (823.827 inwoners, 1859 autodiefstallen) of Maastricht (222 gevallen op bijna 122.000 inwoners) betekent dat een eerste plek in de Misdaadmeter.

Vertekend
Zowel de Misdaadmeter als de gemeente Valkenburg verklaart deze cijfers aan de hand van de meetmethode, het relatief kleine bevolkingsaantal van de gemeente en het grote aantal toeristen dat met de auto Valkenburg bezoekt. „De cijfers geven dus een vertekend beeld”, nuanceert een woordvoerder van de gemeente.
Daling
Ondanks de landelijke topnotering voor Valkenburg, daalde het aantal autodiefstallen in de gemeente met 32 procent in vergelijking met 2013. Dat kan het resultaat zijn van een actieve aanpak van het probleem door de politie. Volgens een woordvoerder is de politie al geruime tijd bezig met het project 'autodiefstal regio Valkenburg', waarbij de politie preventief controleert op in- en uitvalswegen in de omgeving. Er zijn in 2014 meerdere autodieven aangehouden.

Duitse lijst
De daling in Valkenburg past binnen een nationale trend: het aantal autodiefstallen daalt, terwijl de totale schade stijgt. Dat komt doordat dieven een smaak ontwikkeld hebben voor duurdere auto’s. Opmerkelijk is dat de lijst van favoriete automerken van dieven geheel Duits is (met Volkswagen bovenaan).

Andere Limburgse gemeenten
Valkenburg is niet de enige Limburgse gemeente in de top tien van autodiefstallen: ook Brunssum (plek 3), Heerlen (4), Kerkrade (6), Schinnen (9), en Vaals (10) sieren de lijst. De verklaring hiervoor wordt gezocht in de grensligging van deze gemeenten. Ook in Maastricht is overigens een daling waargenomen: in 2014 werden er 222 auto’s gestolen, een daling van 36 % ten opzicht van 2013. Daarmee eindigt Maastricht op plaats 14 in de Misdaadmeter.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!