Zakelijk geschil: Maankwartier deels geblokkeerd

Bouw Maankwartier in Heerlen. © Google Streetview
Bouwbedrijf Jongen heeft de bouw van het hotel in het Maankwartier in Heerlen stilgelegd en het bouwterrein laten afsluiten.
Volgens het bedrijf heeft de opdrachtgever niet alle rekeningen betaald.

Vertraging

Het hotel wordt gebouwd in opdracht van Kindermann AG. Het is niet duidelijk om welk bedrag het gaat en of het project vertraging op gaat lopen. "We zijn met elkaar in gesprek," aldus woordvoerder Gjalt Rameijer van VolkerWessels, die spreekt namens bouwbedrijf Jongen.

Gemeenteraad

Heerlen heeft de gemeenteraad in een brief geïnformeerd over de problemen. "Onduidelijk is wat de precieze achtergronden van deze situatie zijn en hoe lang deze zal aanhouden. Vanwege de verwevenheid met de andere onderdelen van het Maankwartier, zoals het station, volgen wij de ontwikkelingen nauwgezet."

Retentierecht

Jongen beroept zich op het zogenoemde retentierecht. Dat is het recht van de bouwer om de bouw niet op te leveren voordat de rekeningen zijn betaald. De bouw van het hotel ging in februari van dit jaar, later dan gepland, van start. Het gebouw met 161 kamers en 14 appartementen zou volgend jaar oktober klaar moeten zijn.