PvdA wil dat er weer gezwommen kan worden in ENCI-groeve

© Jean-Pierre Geusens
De PvdA in de Maastrichtse gemeenteraad vindt dat de afspraken over de ENCI-groeve moeten worden nagekomen.
De groeve gaat op 1 mei weer open voor het publiek. Maar zwemmen in het natuurbad kan dan niet meer, want het water staat nog maar 30 centimeter hoog. Er geldt ook een zwemverbod.

Natuurbad

Bijna een jaar geleden werd de groeve met het natuurbad van een paar meter diep geopend, maar vervolgens begin juni weer gesloten. De toeloop was zo massaal dat het tot (parkeer)overlast leidde en tot grote hoeveelheden zwerfvuil. De PvdA verwijst nu naar het zogeheten Plan van Transformatie uit 2010.

Cementfabriek

Daarin is vastgelegd dat er een natuurzwemplas van enkele meters diep in de groeve moet komen voor recreatie, aldus de PvdA. Onder meer de gemeente Maastricht, de provincie en cementfabriek ENCI zelf hebben daaronder hun handtekening gezet, zo zegt de partij. Daarom vindt ze het niet kunnen dat de stichting die belast is met de uitvoering nu 'zelf een invulling geeft aan de gemaakte afspraken'.

Afspraken

De PvdA vraagt het college van Burgemeester en Wethouders dan ook om in te grijpen en te zorgen dat afspraken worden nagekomen. Het provinciebestuur heeft nog geen standpunt ingenomen. In een brief aan het Limburgs Parlement beschrijft D66-gedeputeerde Hans Teunissen de gang van zaken rond de openstelling van de ENCI-groeve.
Hij meldt wel dat de uitvoerende stichting op 26 april een officieel besluit neemt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!