Maastrichtse stoepzitrel na vier jaar voor de rechter

Het Maastrichts handhavingsbeleid was de reden voor dit gezellige protest in juli 2013. © Jean-Pierre Geusens
De beruchte Maastrichtse stoepzitrel komt vier jaar na dato alsnog voor de rechter.
Antiquair Ton Stille staat op 20 oktober tegenover de gemeente om antwoord te krijgen of Stille wel of niet met een stoeltje op de stoep voor zijn winkel mag zitten.

Stoeltjes op de stoep

In de zomer van 2012 kreeg Stille voor het eerst een boete van 220 euro voor 'oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte.' Twee handhavers van de gemeente Maastricht slingerden hem op de bon toen hij op het stoepje van zijn zaak aan de Rechtstraat op een stoeltje met zijn buren aan het kletsen was.
© Ton Stille (Facebook)

Tweede keer

Na veel ophef schold wethouder Willems hem die bekeuring kwijt, maar een jaar later was het opnieuw raak. Twee handhavers kwamen opnieuw met een bekeuring van 220 euro, nu omdat Stille twee stoeltjes op het trottoir had staan. Dat leidde tot een ludiek protest waarbij zo'n 200 meter hun stoeltje op de stoep plantten voor een gezellige middag. Op die bewuste dag lieten de handhavers zich niet zien.

Stille besloot deze bekeuring aan te vechten. Meer dan vier jaar later is het eindelijk zo ver.

Pietluttigheden

De stoepzitrel werd een symbool voor de pietluttigheden waarmee de gemeentelijke toezichthouders in Maastricht bezig waren. Ontevreden Maastrichtenaren werden daarin gesteund door de Rekenkamer Maastricht, die concludeerde dat het niet te controleren viel of de stadswachten wel doelmatig en doeltreffend werden ingezet. De toenmalige burgemeester Hoes liet dan ook in 2014 een ander handhavingsplan opstellen.

Ook op Google Streetview is gezellig zitten op het trottoir van de Rechtstraat © Google Streetview