Celstraf geëist voor grote fraude met zorggeld

© iStock
Tegen een man die zichzelf zou hebben verrijkt met geld dat bestemd was voor zorg aan gehandicapten, is dinsdag een celstraf van 42 maanden geëist.
Zijn vriendin hoorde in de rechtbank in Roermond achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk tegen zich eisen.

Dressuurpaarden
Het stel uit Schinnen wordt ervan verdacht zorggeld te hebben uitgegeven aan onder meer dressuurpaarden, luxe verbouwingen aan hun villa en kunstaankopen. Het zou om zo'n 1,7 miljoen euro gaan.

Guus de J. is de hoofdverdachte. Hij was tussen 2005 en 2010 de enig bestuurder bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Zijn vriendin wordt als medeplichtig gezien. De twee zouden zichzelf een deel van de zorggelden - jaarlijks ontvingen ze tussen de 30 miljoen en 40 miljoen - hebben toegeëigend.

Paard gekocht
Als onderdeel van de zorgverlening zou de man paarden hebben aangeschaft. Maar volgens het Openbaar Ministerie werden zo'n vijftien paarden alleen door hemzelf, zijn vriendin en dochter gebruikt. "Toen een paralympische sporter zich bij hem meldde, werd ondanks de 46 paarden op de manege, ergens anders een paard gekocht dat zij kon gebruiken", aldus het OM.

Bij SGL werd zorg geleverd aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking en aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!