Grrrriezelen! Steeds meer Halloween in Limburg

© iStock
Op steeds meer plekken in Limburg wordt Halloween gevierd.
Het griezelfeest is komen overwaaien uit Amerika en wint ook in onze provincie aan populariteit.

Eng gezicht
Op veel plaatsen worden pompoenen op de stoep gezet. De pompoenen worden uitgehold. Uit de dikke schil wordt een eng gezicht gesneden en er wordt een theelichtje in gezet.

In Nederweert kunnen kinderen met prikkers, verf en kwasten de pompoenen zelf griezelklaar maken. Dat gebeurt bij openluchtmuseum Eynderhoof.

Steeds drukker

Bert Rietjens van het museum merkt dat het de afgelopen jaren steeds stuk drukker wordt met Halloween. "We zijn heel klein begonnen maar in de loop van de jaren is er veel meer belangstelling voor", vertelt hij.

Meerssen

Een ander voorbeeld is Roy Rassin uit Meerssen. Hij versiert zijn huis tijdens feestdagen zodat voorbijgangers daarvan kunnen genieten. Normaal pakt hij met Kerstmis altijd groots uit. Dit jaar voor het eerst ook met Halloween. Rassin woont in de buurt van een basisschool. Veel kinderen komen op weg van en naar school even bij hem langs om te kijken. Hij verwacht dan ook grote drukte bij zijn huis dinsdagavond.

Bijgeloof

Halloween is elk jaar op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Het is ook de dag voor het Keltisch Nieuwjaar. Bijgeloof speelt ook een rol op deze feestdag. De Kelten geloofden dat op die dag de geesten die het afgelopen jaar waren overleden terugkwamen om proberen bezit te nemen van een levend lichaam.