Computerstoring treft huisartsen, praktijken onbereikbaar

© iStock
Huisartsen en patiënten in Noord-Limburg zijn sinds dinsdagmiddag de dupe van een hardnekkige computerstoring.
"Dit mag gerust een calamiteit genoemd worden, want het maakt het werk voor een huisarts lastig", zegt manager Carla van Velden van coöperatie Cohesie op L1 Radio.

Medische dossiers

Het gaat om alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten in Noord-Limburg. Dat zijn in totaal 39 locaties. De artsen kunnen door de storing niet in hun computer werken, geen lab-uitslagen opvragen en geen medische dossiers van hun patiënten raadplegen.

Afweging

Volgens Van Velden moeten patiënten door de storing een afweging maken. "Mensen die afspraken hebben moeten gewoon komen. Als je geen afspraak hebt, weeg dan goed af of het nodig is. Uiteraard is de praktijk gewoon open en is er gewoon bezetting, dus áls het nodig is, ga er dan gewoon naartoe."
Telefonisch
Acht huisartsen die via Cohesie hun telefonie afnemen zijn ook telefonisch niet bereikbaar. Het gaat om Van Weeghel en De Brink in Sevenum, vanNoord en Groenveld in Venlo, De Wildenberg in Ysselsteyn en de huisartsenpraktijken van America, Meerlo en Kronenberg. Van der Velden adviseert hun patiënten op de website van de praktijk te kijken voor meer informatie.

Hardnekkig
Van Velden weet nog niet wanneer de systemen weer werken. "Ik hoop dat het vandaag opgelost wordt, maar het is een hardnekkig probleem aangezien we er al sinds gisteren mee bezig zijn." Volgens de huisartsenorganisatie is er geen sprake van een hack.