Opnieuw 120 uur werkstraf geëist tegen Offermanns

© ANP/Evert-Jan Daniëls
Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw 120 uur werkstraf geëist tegen oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen.
Volgens het OM is sprake van ondermijning van de democratie rond de burgemeestersbenoeming in Roermond. Offermanns kreeg van oud-wethouder Jos van Rey vragen en antwoorden doorgespeeld voor zijn gesprek met de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester moest voordragen aan de gemeenteraad. Van Rey was adviseur van die commissie die Offermanns ook voordroeg.

'Hou op'

Volgens advocaat-generaal Theo de Jong blijkt uit alles dat Offermanns deze informatie bewust heeft aangenomen. "Hij heeft op geen enkel moment tegen Van Rey gezegd hou op, waar ben je mee bezig. Er is geen tegenspel. Uit niets blijkt dat hij tegen Van Rey is opgewassen zoals hij zelf zegt", zo verklaarde De Jong.

Vatbaar voor tegendiensten

Daardoor kon hij ook nooit meer in een vrije positie ten opzichte van Van Rey kunnen komen te staan als burgemeester en maakte hij zich vatbaar voor tegendiensten, aldus het OM. De advocaat van Offermanns, Marijn Zuketto, bestreed de visie van het OM. Volgens hem is er geen sprake van corruptie of omkoping. Het is ook totaal onduidelijk welke tegenprestatie van Offermanns werd verwacht, zei Zuketto.
'Je kunt zeggen dat de procedure niet fair is gelopen, maar het is alleen aan de politiek om daar een oordeel over uit te spreken', was de boodschap van Zuketto.

Zwijnenberg

Hij vond ook dat het OM niet ontvankelijk moet worden verklaard omdat ze een andere burgemeesterskandidaat niet vervolgt terwijl die ook uitgebreide informatie van Van Rey heeft gekregen. Daarbij doelde hij op oud VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg.
De verwachting is dat Zuketto om vrijspraak van Offermanns vraagt. De uitspraak is op donderdag 12 maart.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!