Heerlens raadslid wil monument voor volkszanger Wiel Knipa

Als het aan het Heerlense raadslid Roel Leers ligt, komt er een herdenkingsteken voor de Heerlense carnavalszanger Wiel Knipa.
Eerder werden er al plannen gemaakt om een standbeeld voor de in 2002 gestorven liedjesschrijver en zanger op te richten. Maar toen in 2006 bekend werd dat Knipa in 1944 lid was geworden van de NSB, werd daarvan afgezien.

Hartstikke trots
Leers vindt dat het oorlogsverleden een eerbetoon niet in de weg mag staan: "Hij verdient dat gewoon. Waar hebben we het over? Het is een held voor de stad die geweldige nummers heeft gebracht waar heel Heerlen van geniet. Laten we ons richten op het positieve, op het geweldige dat hij heeft betekend voor de stad. Daar moeten we hartstikke trots op zijn. Ik ben er in ieder geval hartstikke trots op."

Geen standbeeld

Er is al een plek gevonden voor het beeld, en daar is volgens Leers toestemming voor gegeven. "Met zicht op d'r Lachende eëzel, het symbool van de Heerlense carnaval, en vrij zicht op de Pancratiuskerk". Hoe het eerbetoon eruit gaat zien, wil hij nog niet bekendmaken. Het is in ieder geval geen standbeeld.
Audio: Roel Leers over zijn plan voor een nieuw Wiel Knipa-monument (6 feb 2018)