Limburg voor op schema bij 100.000-banenplan

© Istock
Het Limburgse bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren ruim 4000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan gegeven.
Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Daarmee voldoet onze provincie ruimschoots aan de doelen die zijn gesteld in het 100.000-banenplan.

Sociaal akkoord

Het Nederlandse bedrijfsleven moet voor 2026 100.000 extra banen creëren voor mensen met een arbeidshandicap, omdat deze groep lastig aan het werk komt. Dat staat in het sociaal akkoord dat het kabinet, werkgevers en werknemers in 2015 hebben afsloten. '
Het Limburgse bedrijfsleven moest volgens dat plan op 1 april 2018 2162 mensen geplaatst hebben. Maar dat zijn er nu al 4218. In 2026 moeten er 6000 mensen aan een baan geholpen zijn.
Doelstelling (31 maart 2017) - Geplaatst (31 maart 2017)
Zuid-Limburg: 1218 - 2088
Midden-Limburg: 377 - 1041
Noord-Limburg: 567 - 1088

Serieus

De cijfers bewijzen volgens de provinciale aanjager van de banenafspraak, Henk van Hoof, dat het bedrijfsleven de opdracht serieus neemt. "We kijken met het bedrijfsleven waar mogelijkheden zijn om mensen met een beperking te plaatsen. Dat kunnen mensen zijn met een lichamelijke maar ook een verstandelijke beperking."

Sorteercentrum

De mensen worden op verschillende manieren ingezet. Zo zijn in het sorteercentrum van PostNL in Born zo'n 40 mensen met een beperking aan de slag bij het sorteren van de pakketten. "Ze rijden bijvoorbeeld trolly's met post naar de lopende band of leggen de pakketten op de band", zegt manager Tom Vranken. "In het begin was het even wennen voor de reguliere medewerkers. Maar dat is snel veranderd."

Leren werken

Ook bij Jalema in Reuver wordt er gebruik gemaakt van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Wij hebben een groep die we eenvoudig werk laten doen", zegt Jan Gruiters van de kantoorartikelenfabriek. "Als ze meer in hun mars hebben, laten we ze meer doen." Bij de producent van kantoorartikelen moeten de mensen leren wat van ze verwacht wordt. "Dan kunnen ze daarna naar een baan buiten ons bedrijf of bij Jalema zelf."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!