Burgemeester Echt-Susteren gelooft in verbod motorclubs

© iStock
Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren gelooft in een juridisch verbod op motorbendes.
"Er zijn goede juridische argumenten om criminele motorclubs bij wet te verbieden", zei hij zondag in het L1 radioprogramma De Stemming.

Uiterlijk vertoon

?Hessels denkt dat de naamgeving en het uiterlijk vertoon van deze clubs redenen genoeg zijn voor de rechter om een verbod op te leggen. "Als je jezelf Outlaw Motorcycle Gang noemt, dan heb je zelfs in je naam staan dat je je buiten de wet plaatst. En als je full member wordt mag je op je hesje een 1 procent embleem aanbrengen, wat aangeeft dat je tot de 1 procent mensen behoort die zich niet aan de wet houden", aldus Hessels.

Zware misdaad

Hoogleraar criminologie Hans Nelen van de Universiteit Maastricht weet dat 85 procent van de leden van de criminele motorclubs zich bezig houdt met zware misdaad. "Maar om een vereniging op te heffen moet duidelijk zijn dat de club faciliterend is voor de criminele activiteiten van de harde kern", zei hij in De Stemming. Of justitie dat kan hard maken in de rechtszaal is afwachten.

Dinsdag eist het Openbaar Ministerie in een civiele rechtszaak een verbod op de Bandidos. Een zaak tegen Satudarah werd deze week aangekondigd.

Zero tolerance

?Nelen ziet wel dat de sfeer van praten met motorbendes in Nederland voorbij is. "In de jaren ’70 en ’80 was er een ambtenaar op het gemeentehuis die met motorbendes sprak. Maar nu gedogen we minder, het is nu zero tolerance."