GOB passeert CDA als grootste in Sittard-Geleen

© Erwin Minkenberg
De lokale partij GOB en het CDA blijven ruimschoots de grootste partijen in de gemeenteraad van Sittard-Geleen. GOB is nu wel de koploper.
GOB pakt negen zetels, terwijl het CDA met acht zetels eentje minder kreeg dan vier jaar geleden.

PVV

GroenLinks wordt de derde partij in de raad: zij stegen van drie naar vier zetels. De Stadspartij verloor er juist één en staat nu op drie, evenveel als nieuwkomer PVV. Er zijn drie partijen met twee zetels: de SP, de DNA Partij en D66.

Divers

De raad krijgt een diverse samenstelling, want vier fracties houden één zetel over aan de verkiezingen: de Partij van de Arbeid, de VVD, 50Plus en SPA. In totaal hebben meer dan 42.000 mensen hun stem uitgebracht. Dat is meer dan vier jaar geleden.
Nipte meerderheid
In Sittard-Geleen stapten veel raadsleden over naar een andere partij. De coalitie bestond uit CDA, GOB, PvdA en D66. De vier partijen hebben nu nog slechts een nipte meerderheid.

Samenwerking PVV
Winnaar GOB sluit een coalitie met de PVV niet uit, zegt lijsttrekker Pieter Meekels. Hij is blij met het grote aantal zetels. "We hebben een paar sterke kandidaten erbij gehaald en hebben een brede vertegenwoordiging in alle kernen. Daarvoor zijn we beloond."