'Terugkeer wolf goed voor natuur in Limburg'

© Istock
Als de wolf zich definitief vestigt in Limburg, is dat goed voor de natuurontwikkeling in onze provincie.
Zo krijgen dieren zoals de bever weer een natuurlijke vijand. Omdat bevers op dit moment voor overlast zorgen, zou het evenwicht dus op natuurlijke wijze hersteld worden, zegt zoogdierdeskundige Piet Bergers in L1-programma AvondGasten.
Goed teken
De afgelopen maanden is er tot driemaal toe een wolf gesignaleerd in Limburg. Gedeputeerde Hubert Mackus vindt dat een goed teken, aangezien het dier zo'n veertig jaar geleden bijna uitgestorven was. Toch zijn er ook zorgen als het aantal wolven verder toeneemt.

Meer schade door honden
"Erg ligt op dit moment een draaiboek klaar voor het geval er structureel wolven gesignaleerd worden. In dat geval worden ook preventieve maatregelen genomen. Maar dat is nu nog niet aan de orde. De afgelopen maanden bedroeg de schade aan doodgebeten schapen zo'n tweeduizend euro. Dat bedrag weegt niet op tegen preventieve maatregelen om de wolf af te schrikken. Ter vergelijking: loslopende honden veroorzaken meer schade."

Hoort hier thuis

Volgens Piet Bergers van de Zoogdiervereniging moet het provinciale draaiboek rondom de beheersing van de wolf flink worden vernieuwd. "Dat draaiboek is gemaakt op de aanname dat er slechts sporadisch een wolf in Limburg is, maar sinds september vorig jaar is er vrijwel altijd eentje in onze provincie geweest. De wolf hoort hier ook van nature thuis. Wolven zijn toppredatoren en hebben een groot leefgebied nodig. Toch zullen mensen hem vrijwel nooit tegenkomen, omdat het dier 's nachts rondtrekt."

Schapenhouders

Wel zijn er zorgen voor bijvoorbeeld de Limburgse schapenhouders. Die zijn bang dat hun kudde eraan gaat. Als een schaap wordt doodgebeten door een wolf, wordt de schapenhouder schadeloos gesteld. "In andere landen wordt er al gezocht naar manieren om schapen te beschermen. Denk daarbij aan schrikdraad of het ophokken van schapen", weet gedeputeerde Mackus.

Wolf grote boosdoener bij doodgebeten schapen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!