Gedeputeerde: 'Goederentracé moet beveiligd worden'

© Istock
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus vindt dat het stuk IJzeren Rijn waarop meer goederentreinen gaan rijden, beveiligd moet worden.
Het tracé loopt tussen Budel, Weert en het Belgisch-Limburgse Hamont.

Beveiligingsmaatregelen
Volgens Mackus moeten de beveiligingsmaatregelen er sowieso komen, omdat in het regeerakkoord staat dat de lijn Weert-Hamont wordt geëlektrificeerd zodat er personenvervoer plaats kan vinden.

Nadelig

De gedeputeerde legt zich noodgedwongen neer bij het besluit van het tracé. Hij spreekt van een 'wettelijk besluit dat we moeten respecteren'. Daarmee verwijst hij naar een uitspraak van de Raad van State van een paar jaar geleden.
De Raad van State wees toen de eis van onder meer de provincie af om goederentreinen te verbieden op het baanvak, omdat dat nadelige gevolgen zou hebben voor de natuur en de vogels die in het gebied leven.

Brief

ProRail heeft omwonenden via een brief ervan op de hoogte gesteld dat er weer treinen gaan rijden op het tracé. Ook de gemeenten Weert en Cranendonck en de provincies Limburg en Noord-Brabant zijn geïnformeerd, zo zegt een woordvoerder.

Aanvraag

De goederenvervoerder heeft een aanvraag gedaan voor maximaal tien treinen per week. Maar ProRail verwacht dat het in de praktijk om één of twee treinen per week gaat.