'Het is schokkend als je daar rondloopt'

© iStock
"Het is echt schokkend als je daar rondloopt. Grote gezinnen, hutjes van 3 bij 3 meter met een gezin van zes kinderen daarin."
"Ze doen daar alles, ze eten daar, ze slapen daar en ook koken ze op die plek. Als je in dat hutje binnenkomt weet je niet wat je ziet".

Het nieuwe fornuis krijgt een pijpje naar buiten zodat de rook afgevoerd wordt. Dat vertelt Onno van Schayck in het L1-programma AvondGasten over zijn project waarbij Indiase gezinnen een fornuis krijgen om op te koken.

Afgevoerd

Van Schayck is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij heeft samen met onder meer Zuyd Hogeschool een fornuis ontwikkeld waardoor mensen niet meer op een open vuurtje in hun hutjes hoeven te koken. De gevaarlijke rook, die nu nog binnen blijft hangen, wordt meteen afgevoerd.

Grootste doodsoorzaak

15.000 huishoudens in de sloppenwijken van Bangalore in India gaan het in Limburg ontwikkeld fornuisje testen.
Miljoenen mensen overlijden jaarlijks aan rook door op open vuur te koken, vertelt Van Schayck: "Alles is zwart. Het plafond, de muren, alles is volkomen zwart. Met als gevolg tranende ogen, hoofdpijn, hoesten en kuchende kinderen. Het is een gigantisch probleem."

Testfase
In de eerste testfase krijgen deze 15.000 huishoudens een fornuisje; de helft van het aantal gezinnen in die sloppenwijk in Bangalore. Na een jaar krijgt de andere helft van de wijk er ook een. "We willen het documenteren en evalueren om te laten zien wat beter is. We moeten zeker weten dat het klopt, want anders ga je mensen iets geven waarvan je niet zeker weet dat het werkt", zegt hoogleraar Van Schayck.